Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

1ο Control στην Βασιλειάδα μετά από 42 χλμ.

Το 1ο Control είναι στο χωριό Βασιλειάδα μετά απο 42 χλμ στην πλατεία με το αεροπλάνο και θα είναι ανοιχτό τις ώρες 8:44 -10:18



Στην Βασιλειάδα Καστοριάς, στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, στις 30 Οκτωβρίου του 1940 έχουμε τον πρώτο πεσόντα του  Ελληνοϊταλικού Πολέμου  Αξιωματικού Υποσμηναγού ιπτάμενου Ευάγγελου Γιάνναρη.
Το πρωί της 30ης Οκτωβρίου 1940 δύο ελληνικά HS 126 εμπλέκονται με πέντε ιταλικά καταδιωκτικά Fiat CR42 .Κατά την αερομαχία το αεροσκάφος των Γιάνναρη και Τσάντα δέχεται καταιγισμό πυρών, τα οποία αναγκάζουν τον χειριστή του να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση με διάτρητο κινητήρα στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας έξω απο το χωριό Βασιλειάδα .Εκεί , ο Τσάντας αντιλαμβάνεται ότι ο Γιάνναρης είναι νεκρός από τα πυρά που δέχθηκαν. Ετσι, από νωρίς ο Ευάγγελος Γιάνναρης, μπαίνει στο πάνθεον των Ηρώων και καταλάμβάνει τη θέση του πρώτου πεσόντα Έλληνα Αξιωματικού του ιστορικού Έπους του 40.
Στην πλατεία της Βασιλειάδας που φέρει  το όνομα του στήθηκε προτομή και τοποθετήθηκε το μαχητικό αεροσκάφος F-104 της Π.Α.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου